Банкеръ Daily

Свят

Путин: От утре газът ще се продава за рубли

Руският президент Владимир Путин заяви в днес, че е подписал указ, според който чуждестранните купувачи трябва да плащат в рубли за руския газ от 1 април и договорите ще бъдат прекратени, ако тези плащания не бъдат извършени, предаде Ройтерс.

"За да купуват руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се извършват плащанията за доставен газ от утре", каза Путин в телевизионно изказване.

"Ако такива плащания не бъдат извършени, ще считаме това за неизпълнение от страна на купувачите с всички произтичащи от това последици. Никой не ни продава нищо безплатно и ние също няма да правим благотворителност – т.е. съществуващите договори ще бъдат спрени."

Решението на Путин да наложи плащанията в рубли за газ повиши руската валута, която падна до исторически ниски нива, когато Западът приложи широки санкции, след като той изпрати армията си в Украйна на 24 февруари, припомня Ройтерс.

Западните компании и правителства отхвърлиха този ход като нарушение на съществуващите договори, които са определени в евро или долари.

Путин каза, че промяната има за цел да укрепи суверенитета на Русия и тя ще се придържа към задълженията си по всички договори. Русия доставя около една трета от европейския газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във