Банкеръ Daily

Свят

Путин: Оказваме военна помощ на легитимната армия на Асад

Русия оказва в Сирия военна помощ на легитимната армия на президента Асад, заяви руският президент Владимир Путин в интервю пред американския журналист Чарли Роуз за телевизии Си Би Ес и Пи Би Ес в навечерието на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН.

По думите му руското присъствие в Сирия се изразява в момента в доставка на оръжие за сирийското правителство, обучаване на персонал и оказване на хуманитарна помощ на сирийския народ. "Там има само една легитимна армия - това е армията на президента на Сирия Асад", посочи руският президент.

Путин изрично подчерта, че военната подкрепа за незаконните структури не отговаря на принципите на съвременното международно право и на устава на ООН. Той допълни, че военна помощ може и трябва да се оказва само на легитимни правителства или на страни, с тяхно съгласие или по тяхна молба или по решение на Съвета за сигурност на ООН.

"В случая става въпрос за молба за оказване на военно-техническа помощ, което ние правим в рамките на абсолютно законни международни договори. Поддържаме абсолютно легални правителствени структури", отбеляза руският президент.

"Според интерпретацията на някои наши международни партньори, на силите на Асад противостои опозицията, но в действителност реално армията на Асад се бори с терористичните организации", посочи Путин. В интервюто той се позовава на отчети на представители на Пентагона пред Конгреса на САЩ за американското обучение на бойни части на сирийската опозиция. По думите му в крайна сметка вместо 5 до 12 хиляди бойци, са били подготвени общо 60, а с оръжие в ръка са едва 4 или 5 души - всички останали са преминали на страната на Ислямска държава с американското оръжие.

Руският държавен глава припомня, че Русия предлага сътрудничество и на страните от целия регион. "Опитваме се да създадем някаква координационна структура. Лично информирах за това президента на Турция и кралете на Йордания и Саудитска Арабия", каза Путин, като допълни, че за това са били информирани и Съединените щати, външният министър Джон Кери е разговарял подробно по този въпрос с руския си колега Сергей Лавров, а и военни представители на двете страни са обсъждали темата.

"Ще се радваме, ако намерим обща платформа за съвместни действия против терористите", отбеляза руският президент.

В изказването си пред Общото събрание на ООН Владимир Путин ще засегне въпроса за реформата в ООН, ще призове за усилията за борба с тероризма и ще даде оценка на сегашната ситуация в международните отношения като цяло.

Facebook logo
Бъдете с нас и във