Банкеръ Daily

Свят

Путин ограничава тегленето на пари от анонимни електронни средства

Руският президент Владимир Путин подписа закон за подобряване на контрола върху използването на неперсонифицирани електронни методи на плащане от гражданите, съобщи ТАСС.

Към момента банковите клиенти в Русия могат да теглят пари чрез анонимно електронно платежно средство, ако са преминали процедурата за опростена идентификация, но новият закон вече ще ограничава тегленето на пари от този тип средства. Предвижда се въвеждането на по-голям контрол върху операциите с анонимни разплащателни карти с цел възпрепятстване на незаконните дейности за теглене на пари в брой.

Според сега действащия закон, клиентът може да тегли пари чрез анонимно електронно платежно средство стига общата сума на издадените парични средства да не надвишава 5 хиляди рубли в рамките на един календарен ден и 40 хиляди рубли в рамките на един календарен месец. По същия метод клиентът може да прехвърли пари по банкова сметка в полза на юридически лица и индивидуални предприемачи, ако салдото по всяко време е не повече от 60 хиляди рубли, а общата сума на преведените електронни пари не е повече от 200 хиляди рубли един календарен месец.

Законът също така изисква адвокатите, нотариусите и бизнесмените да предоставят правни или счетоводни услуги, ако извършват парични сделки от името на своя клиент, идентифицират ги, установяват друга информация за клиента и прилагат мерки за замразяване на неговите сметки в съответствие с законодателството за противодействие на легализирането или прането на пари, придобити от престъпна дейност, както и финансирането на тероризма. Адвокатите и нотариусите ще бъдат задължени да разработват правила за вътрешен контрол и да назначават специални отговорни служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във