Банкеръ Daily

Свят

Путин одобри промените, позволяващи му да остане на власт

Руският президент Владимир Путин одобри конституционна промяна, която би му позволила да остане на власт до 2036 г., заради нестабилността по света, коронавируса и заплахите срещу Русия, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес.

"Много страни и особено нашата са в изключително нестабилно положение. Затова в подобни трудни години някои страни решават да дадат на своя президент възможността да продължи да изпълнява функциите си" и след края на мандата, каза Песков пред журналисти, предава БТА.

Поправка в основния закон, добавена за общо учудване към друга по-обширна реформа, ще позволи на "силния човек" в Русия възможността "да нулира" броя на президентските си мандати, което би му позволило да се кандидатира отново през 2024 и 2030 година. Очаква се Конституционният съд да одобри тези разпоредби, отбелязва Франс прес.

В отговор на зададен му въпрос Песков уточни, че под "нестабилност" има предвид "коронавируса, който вече има тежки последици за световната икономика", както и признаците за възможна рецесия, регионалните конфликти и "действията на различни страни, целящи да наложат ограничения на трети страни", намеквайки за санкциите на САЩ.

Путин не е заявил официално, че ще се кандидатира на изборите през 2024 г., отбелязва Франс прес.

Песков подчерта, че разпоредбата за броя на мандатите остава част от руската конституция и не се отменя. Изключението важи само за сегашния президент, уточни говорителят на Кремъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във