Банкеръ Daily

Свят

Путин обяви траур заради трагедията в Кемерево

Руският президент Владимир Путин обяви утрешния 28 март за ден на национален траур за жертвите на пожара в търговския център в Кемерово, при който загинаха най-малко 64 души, предаде Асошиейтед прес.

По-рано днес Путин отлетя за Кемерово, за да провери как върви разследването на пожара. В капана на огъня бяха хванати десетки родители и деца, които били дошли в центъра в първата неделя от пролетната ваканция на учениците. Днес в центъра на Кемерово се събраха хиляди разгневени протестиращи с искания за прозрачно разследване, Путин обаче не отиде при тях. 

При посещението си в Кемерово Путин посети импровизиран мемориал за загиналите, поставен пред търговския център. На разпространените от пресслужбата му кадри той полага цветя на празен площад, а периметърът е отцепен от охраната му.

Гневните жители се събраха пред сградата на губернаторството и престояха там няколко часа, като много от протестиращите взимаха думата на трибуната и обвиняваха властите в укриване на истинските размери на трагедията.

Един от протестиращите, Игор Востриков, се обърна към заместник-губернатора Сергей Цивильов с думите, че според семействата на жертвите броят на загиналите е много по-голям от обявеното, защото е изгорял целият киносалон в търговския център.

"Не искаме кръв", каза той на митинга. "Децата са мъртви, не можете да ги върнете. Нуждаем се от справедливост."

Заместник-губернаторът окачестви призива на протестиращия като "пиар акция", а Востриков отговори на това изявление, като заяви, че е загубил в пожара съпругата, сестра си и три дъщери на възраст 2,5 и 7 години.

Импровизираният протест показва недоволството на жителите от реакцията на властите на трагедията: губернаторът на Кемеровска област все още не е посетил мястото, нито се е срещал с роднините, отбелязва Асошиейтед прес.

На среща с Путин губернаторът Аман Тулеев заяви, че протестите се подстрекават от "опозицията" и "местни интриганти", както и че на митинга не е имало роднини на жертвите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във