Банкеръ Daily

Свят

Путин обяви частична мобилизация в Русия

Руският президент Владимир Путин обяви днес частична военна мобилизация в Русия, предаде ТАСС.

Указът за частична мобилизация е подписан. Мобилизационните мероприятия започват днес, изтъкна руският президент.

Мобилизацията ще обхване само граждани от запаса, най-вече тези, които имат опит, подчерта Путин. Мобилизираните в рамките на частичната мобилизация ще преминат през допълнителна подготовка, каза още руският лидер.

Ще използваме всички средства, за да защитим Русия - това не е блъф, заяви Владимир Путин в излъчвано по телевизията обръщение.

"Тези, които се опитват да ни шантажират с ядрени оръжия, трябва да знаят, че розата на ветровете може да се обърне в тяхна посока", каза руският президент по адрес на западните страни.

В рамките на обръщението си руският лидер обяви частична военна мобилизация в Русия.

Русия ще подкрепи решението на жителите на украински Донбас, Запорожка и Херсонска област, което ще бъде взето на предстоящите там референдуми, заяви още Путин.

"Решението за своето бъдеще, което ще вземат мнозинството жители на Донецката и Луганската народна република, на Запорожка и Херсонска област, ще бъде подкрепено от нас", каза руският лидер.

Властите на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република, както и поставените от Москва администрации на окупираните части от Запорожка и Херсонска област, взеха решение да организират от 23 до 27 септември референдуми присъединяване към Русия.

Руски политици обещаха цялата необходима помощ и приоритетно разглеждане на резултатите от вота. ЦИК в Москва съобщи, че ще помогне на Донбас, Херсон и Запорожието да организират няколко десетки бюра за гласуване на територията на Русия за хората, напуснали тези региони, посочва руският в. "Известия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във