Банкеръ Daily

Свят

Путин обеща на Сърбия да направи нещо за цената на газа

Руският президент Владимир Путин увери днес на среща в Сочи със сръбския си колега Александър Вучич, че Руската федерация ще се постарае да намери приемливо решение за цената на газа за Сърбия, предаде агенция ТАСС.

Знам, че някои въпроси особено ви притесняват. Това е свързано с приключването на договора за доставка на природен газ в Сърбия. Мисля, че ние ще се договорим, заяви Владимир Путин и допълни, че ще бъде намерено такова решение, което безусловно ще бъде приемливо за "нашите сръбски приятели".

Действащият договор за доставка на руски газ в Сърбия на цена от 270 долара за 1000 кубически метра изтича в края на годината. От това каква цена Сърбия ще получи по новото споразумение, ще зависят темповете на икономическо развитие на страната, доколкото чуждестранните инвестиции в сръбската икономика, която тази година регистрира растеж от 7,5 процента, пряко зависят от газификацията.

По думите на Вучич като първо предложение Белград е получил формула, при която цената на газа за сръбската страна би достигнала 780-790 долара за 1000 кубически метра. Сръбският президент призна, че страната няма да може да издържи на такава цена. На 7 октомври на заседание на руско-сръбската междуправителствена комисия вицепремиерът Юрий Борисов заяви, че се надява на сключване до края на годината на дългосрочен договор за доставка на газ от Русия за Сърбия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във