Банкеръ Daily

Свят

Путин обеща асиметричен отговор за ракети на САЩ в Европа

Русия ще предвиди огледални и асиметрични мерки за случай, ако САЩ разположат в Европа ракети със среден и малък обсег. Това съобщи днес президентът Владимир Путин в годишното си послание към Федералното събрание, предаде ТАСС.

"Вече съм казвал и искам да повторя, Русия няма намерение, това е много важно и го повтарям специално, Русия няма намерение първа да разполага подобни ракети в Европа. Ако пък те наистина бъдат произведени и доставени на европейския континент, а САЩ имат такива планове, поне не сме чули изявления в обратния смисъл, това рязко ще изостри ситуацията в сферата на международната сигурност, ще създаде сериозни заплахи за Русия, защото за някои класове от тези ракети времето, за което биха долетели до Москва, може да достигне 10-12 минути. Точно това е много сериозната заплаха за нас. В такъм случай ще бъдем принудени, искам да подчертая - именно принудени, да предвидим огледални и асиметрични действия", каза Путин.

Семействата с три и повече деца в Русия ще могат да получават от федералния бюджет по 450 хиляди рубли за погасяване на ипотечен кредит, заяви още Путин в посланието си.

Тази допълнителна мярка в подкрепа на многодетните семейства ще бъде въведена с оглед стабилната макроикономическа ситуация в Русия и нарастващите доходи на държавата, отбеляза Путин.

"Хората не можеш ги излъга, те остро усещат лицемерието, неуважението към себе си и всяка несправедливост. За хората е от значение какво се прави реално и как това подобрява живота им, живота на семействата им, и то не след време, а сега", заяви държавният глава.

Путин подчерта: "Не бива да повтаряме грешките от минали десетилетия и да чакаме пришествието на комунизма, трябва сега да променяме ситуацията към по-добро". 

Руският лидер предложи от 1 януари 2020 г. помощите за първо и второ дете да бъдат увеличени, като достигнат двойния размер на жизнения минимум. Той изрази убеденост, че през 2023-2024 г. в страната ще бъде възстановен естественият прираст на населението. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във