Банкеръ Daily

Свят

Путин обеща 10% повече газ за Европа при одобрен "Северен поток 2"

Русия може да увеличи доставките на газ за Европа веднага щом Германия одобри новия газопровод "Северен поток 2", заяви руският президент Владимир Путин.

Според Путин това са условията, при които Москва може да помогне на Европа за разрешаване на енергийната криза.

Путин каза, че „Газпром“ може да увеличи преноса с още 17,5 милиарда кубически метра по новия тръбопровод „вдругиден“, ако регулаторите го одобрят „утре“.

Количеството, равняващо се на приблизително 10 процента от газа, който Русия доставя до Европа и Турция през 2020 г., ще осигури значителни допълнителни доставки в момент на рекордни цени в Европа. Възможно е обаче изказването на Путин да ядоса част от европейските лидери, които вече заподозряха, че Москва умишлено задържа доставки на газ за Европа, за да извива ръцете на Германия за газопровода, струващ 10 млрд. долара, отбелязва "Файненшъл таймс".

САЩ и няколко източноевропейски държави казват, че Русия иска да използва газопровода като геополитическо оръжие за увеличаване на зависимостта на ЕС от Москва.

Руският президент обаче е на мнение, че енергийната политика на ЕС се прави от „неспециалисти“, които „мамят избирателите“. Според Путин светът може да избегне бъдещи кризи, ако се съсредоточи върху „фундаментални проекти“ като „Северен поток 2“, вместо върху спот пазарна търговия.

Президентът на Русия смята, че енергийната криза в Европа е причинена от недалновидни опити на ЕС да премине от дългосрочни договори към спот пазара, както и планът да увеличи дела на възобновяемите източници в енергийния си микс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във