Банкеръ Daily

Свят

Путин: "Неприятелските" страни да плащат руския газ само в рубли

Русия ще откаже да приема плащане за доставки на природен газ в "компрометирани" валути, включително долари и евро, и ще премине към разплащания в рубли. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и БТА. На съвещание с правителството Путин посочи, че Русия ще продължи да доставя газ в други държави в съответствие с обемите и цените, предвидени в сключените по-рано договори. 

Всички чуждестранни потребители трябва да имат възможност да плащат за руския газ в рубли, отбеляза държавният глава. Той подчерта, че бъдещи изменения по газовите договори с "неприятелски" страни ще се отнасят само до платежената валута - тя ще бъде променена в рубли. В списъка с "неприятелските" страни са и всички държави от Европейския съюз, включително и България.

Със замразяването на руските резерви Западът обяви дефолт пред Руската федерация и сложи черта на надеждността на своите валути, изтъкна Путин. Президентът нареди на правителството да изпрати съответна директива до "Газпром" за внасяне на изменения по съществуващите договори. 

В резултат на думите на Путин цената на природния газ в Европа скочи до 1350 долара за 1000 куб. м, сочат данни от търговските платформи.

Доставките на петрол и газ от Русия в чужбина се изпълняват в пълен обем съгласно сключените договори, но има трудности, заяви пред журналисти вицепремиерът Александър Новак. Отрасълът се сблъсква с трудности от финансов и логистичен характер, призна той. Освен това Европейският съюз въведе ембарго срещу две руски държавни компании, а САЩ и Великобритания забраниха вноса на петрол от русия, припомни вицепремиерът, като увери, че тече преструктуриране на логистичните вериги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във