Банкеръ Daily

Свят

Путин: Не преминавайте червени линии с Русия!

Руският президент Владимир Путин предупреди чуждестранните си съперници "да не преминават никакви червени линии" с Русия в обстановка на растящо напрежение със Запада по редица въпроси, предаде Франс прес.

"В общи линии се държим сдържано и скромно, като често пъти дори не отговаряме на недружелюбни действия и дори на явни грубости", каза Путин в годишното си обръщение към нацията.
Той предупреди, че добрите намерения на Русия не трябва да се възприемат като признак на слабост и изрази надежда, че "никому няма да хрумне да прекрачи червена линия с Русия".

"Ние сами ще преценим къде минава тази линия", заяви той.

За някои страни "отправянето на нападки към Русия за щяло и нещяло се превърна в нещо като спорт", каза Путин, без обаче да споменава конкретни проблеми със САЩ и ЕС.

Путин не каза нищо за съдбата на опозиционера Алексей Навални, който излежава присъда в затвора и според близките му е на прага на смъртта, нито за разполагането на десетки хиляди руски войници при границата с Украйна или за обвиненията за шпионаж и намеса в избори в САЩ и неотдавнашния скандал в Чехия, в който според Прага са замесени агенти на руското военно разузнаване, отбелязва АФП.

Речта на Путин продължи 78 минути и в нея той наблегна основно на борбата на Русия с пандемията от КОВИД19 и икономическите затруднения на страната, предаде Ройтерс. Тя идва в момент на сериозно обтегнати отношения със САЩ и Европа заради Украйна и здравословното състояние на пратения в затвор опозиционен лидер Алексей Навални.

През последните седмици се изостри конфронтацията между Русия и западните страни, които заявиха, че Москва струпва десетки хиляди души войски при границата с Украйна.

Миналата седмица Вашингтон прие нови санкции срещу Русия с обвинения в компютърни атаки и намеса в избори, а Чехия обвини Москва, че е замесена в избухването на оръжеен склад през 2014 г. И двете страни експулсираха руски дипломати. Русия отхвърли обвиненията и експулсира американски и чешки дипломати като ответна мярка.

Опозиционерът Алексей Навални от три седмици е в гладна стачка, а негови привърженици започнаха протести в страната още докато Путин произнасяше обръщението си. По-рано днес в Москва бяха арестувани сътрудничките на Навални Любов Собол и Кира Ярмиш.

Предишни протести в подкрепа на Навални бяха силово разпръсвани и хиляди души бяха арестувани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във