Банкеръ Daily

Свят

Путин настоя ЕС да не се намесва в Беларус

Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон в телефонен разговор изразиха заинтересованост ситуацията в Беларус да бъде уредена възможно най-скоро, предаде ТАСС. Разговорът се е състоял по инициатива на Париж, съобщи пресслужбата на Кремъл.

"При обсъждането на изострилата се ситуация в Беларус Владимир Путин подчерта недопустимостта от намеса във вътрешните работи на страната и от оказване на натиск върху беларуското ръководство", се казва в съобщението и се добавя: "И от двете страни беше изразена заинтересованост възникналите проблеми да бъдат разрешени възможно най-скоро".

Малко преди това Путин обсъди и с германския канцлер Ангела Меркел събитията в Беларус, съобщи говорителят на правителството в Берлин Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс.

"Канцлерът подчерта, че беларуското правителство трябва да се откаже от използването на сила срещу мирни демонстранти, незабавно да освободи политическите затворници и да започне национален диалог с опозицията и обществото с цел да се преодолее кризата", каза говорителят.

Преди дни Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че при първо негово искане за военна помощ, Русия ще му окаже "всестранна помощ за сигурността на страната".

В Беларус се разрастват протестите с искане президентът да се оттегли след четвърт век на власт заради грубо манипулирани избори и брутална сила срещу мирни демонстранти, използвана от силите на реда.

Във вторник Лукашенко отново е разговарял по телефона с руския лидер Владимир Путин. Това е третият телефонен разговор между тях след президентските избори, на които управляващият от 1994 г. Лукашенко спечели шести мандат с подкрепа от 80%.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във