Банкеръ Daily

Свят

Путин на второ посещение в чужбина - заминава за Иран

Руският президент Владимир Путин ще посети Иран във вторник, 20 юли, предаде Би Би Си.

Това е второто му задгранично посещение, откакто през февруари започна войната в Украйна. Планирано е руският президент да се срещне с иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

В иранската столица ще бъдат обсъдени теми като износа на зърно, отношенията със Сирия и Украйна. Това е второто посещение на Путин зад граница, откакто той ограничи международните си визити след военната инвазия в Украйна.

През юни Путин извърши първото си международно посещение от февруари насам, като посети Таджикистан и Туркменистан, и двете бивши членки на някогашния СССР, а днес - ръководени от авторитарни управници и руски съюзници.

По информация на американските служби Техеран планира да достави на Русия стотици дронове, които тя да използва във войната в Украйна. Освен това руският енергиен гигант „Газпром“ подписа нова сделка с държавната петролна компания на Иран на стойност 40 милиона долара (33 милиона британски лири).

Според Юрий Ушаков, съветник по външната политика на руския президент отношенията с Хаменей са много важни. „Двамата водят диалог, изпълнен с доверие, по най-важните въпроси от дневния ред на международната политика“ – посочва Ушаков.

Според анализатори посещението на Путин в Иран е знак, че макар и след войната в Украйна, Русия да е загубила много приятели, тя остава незасегната от международните санкции и продължава да има верни приятели. Сред тях са именно Турция и Иран.

Русия ще използва тристранната среща на върха, посветена на Сирия, за да се опита да демонстрира, че запазва както връзките си с мощните си съюзници, така и геополитическото си влияние.

От друга страна не трябва да се подценява обстоятелството, че макар и Русия, Турция и Иран да имат някои общи интереси, това далеч не е гаранция за дълготрайно приятелство.

Турция и Русия подкрепят противоположни сили в гражданската война в Сирия и в Либия, като освен това се конкурират за влияние в Южен Кавказ. Не трябва да се забравя и че турски бойни дронове бяха изпратени в подкрепа на украинската армия. Що се отнася до Иран, той се конкурира с Русия за влияние на световните енергийни пазари.

В същото време срещата ще се проведе на фона на турските заплахи да започне нова офанзива в Северна Сирия срещу подкрепяните от САЩ кюрдски бойци - ход, срещу който и Иран, и Русия са твърдо против. Тази офанзива е част от плановете на Ердоган да създаде 30 км обезопасена зона по границата на Турция със Сирия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във