Банкеръ Daily

Свят

Путин на Икономическия форум в Петербург: Русия навлиза в цифровата ера

Пред участниците в пленарното заседание от втория ден на Петербурския международен икономически форум (ПМИФ), руският президент Владимир Путин е подчертал особено, че руските власти ще оказват и занапред пълна подкрепа за държавните компании особено в такива водещи и иновативни сфери каквато са IT-технологиите, ефектът от които носи междотраслов характер.

ПМИФ ще продължи три дни – от 1 до 3 юни и се провежда под девиза "В търсенето на нов баланс в световната икономика".  Пленарното заседание протича в Конгресния център "Експофорум" в северната руска столица Санкт Петербург. Предварително не е известно за какво ще говорят участниците в сесията. Вчера вечерта прес-секретарят на руския президент Дмитри Песков не пожела да анонсира основните идеи, с които държавният глава ще се обърне към участниците в ПМИФ. Освен това стана известно, че руският президент възнамерява да работи над черновата на своята реч през цялата вечер на 1 юни.

Днес модератор на пленарното заседание е американската телевизионна водеща от NBC Мегън Кели, която е приветствала участниците във форума и е дала думата на руския президент Владимир Путин, който е призовал световния бизнес и политически елит да не губят време за междуособни разправии, а да започнат да търсят съвместно решения на глобалните предизвикателства. Освен това той е предложил да се създаде, на базата на Петербургския международен икономически форум, и специална младежка секция. "Ние искрено ценим вашия интерес към Русия, към сътрудничество при решаването на стратегическите предизвикателства",  посочил руският лидер пред чуждестранните участници във форума.

"Икономиката на Русия навлиза в нова фаза – на умерен растеж и ние трябва да поддържаме тази тенденция" – посочил президентът като допълнил, че основен източник на допълнителни инвестиции трябва да се търси в частния капитал. 

Първата тема, на която е обърнал особено внимание руският президент, са информационните технологии. "Русия възнамерява да развива цифровата икономика като се движи едновременно по няколко направления", отбелязъл той. "За да увеличава нашите кадрови, интеллектуални, технологически преимущества в сферата на цифровата икономика ние възнамеряваме да действаме по направления, имащи системно значение", казал руският лидер. Специално е необходимо да се "формира принципно нова, гъвкава нормативна база за въвеждане на цифровите технологии във всички области от живота".

Освен това той е посочил, че  и занапред държавата ще продължа да подкрепя IT-компаниите, както и да се създава "опорна инфраструктура за цифровата икономика - в т. ч., безопасни комуникационни линии и центрове за обработка на дани".

Президентът е благодарил на всички, които имат отношение към създаването на новия руски пътнически самолет МС-21 като ги е поздравил с първия му успешен полет и е анонсирал в своето изказване и редица мерки от финансово и структорно естество: например, да се удължат до 2025 г. данъчните облегчения по налога върху печалбата, както и да се удължи срокът на специалните инвестиционни договори двукратно - от 10 на 20 години.

На трето място Путин е отбелязъл и ангажиментите на местната власт за подобряване на бизнесклимата. Губернаторите по места трябва постоянно да увеличиват усилията, които полагат за създаване на благоприятни условия за бизнеса. "Обръщам се към всички ръководители на руските региони – вие трябва постоянно да увеличавате усилията, които полагате за да разкривате пред бизнеса нови и нови възможности и хоризонти за успешна и свободна работа", натъртил още Путин.

Водещата на панела Мегън Кели обърнала внимание на Владимир Путин, че все още много руснаци изпитват сериозни социални и финансови трудности заради непреодоляните проблеми в икономиката. В отговор Путин й е напомнил, че в страната действат широки програми за социална подкрепа и подпомагане. "Вие, например, имате три  деца, посочил Путин и допълнил: Ако бяхте руска гражданка ние щяхме да ви изплатим т.н. майчин капитал" (еднократна сума пари в размер на 453 000 рубли - или около 9000 долара, които се изплаща на всяка руска гражданка имаща деца), допълнил руският държавен глава.  

Путин се срещна с американски бизнес лидери, присъстващи на международния икономически форум в Санкт Петербург. Пред тях той е отбелязал, че Москва ще продължи да води разговори с президента Доналд Тръмп и новата администрация на САЩ. "Помогнете ни да възстановим нормалния политически диалог", прикани Путин. "Моля ви от името на Русия и се обръщам към американската страна: Помогнете на новия президент и на новата администрация", добави руският държавен глава.

Очаквайте подробности!

Facebook logo
Бъдете с нас и във