Банкеръ Daily

Свят

Путин, Меркел и Оланд си насрочиха среща в Пекин

Руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд, по време на телефонен разговор се съгласиха да се срещнат в рамките на предстоящата среща на върха на страните от Г-20, заявиха от пресслужбата на Кремъл.

"Лидерите на трите страни се договориха да продължат личните си контакти по "Украинската тема" и по-специално да проведат съвместно заседание на срещата на върха на "групата на двадесетте", която ще се проведе на 4-5 септември в Китай", се казва в изявлението.

В конферентния телефонен разговор Путин, Меркел и Оланд обсъдиха перспективите за продължаване на Минският процес в Украйна. Руският лидер обърна внимание на събеседниците си на провокациите от страна на Украйна в Крим и подчерта, че склонността на Киев към военни действия, са в ущърб на Минския процес и сътрудничеството в рамките на "Нормандския формат".

Освен това страните отбелязаха необходимостта да се подкрепят законодателно специалния статут на Донбас.

В съответствие Минските споразумения, Киев до края на 2015 г. трябваше да извърши конституционната реформа. Ключовите моменти в тази реформа са децентрализация на властта и приемането на закон за специалния статут на регионите Донецк и Луганск. Въпреки това, както отбелязва Москва, Киев не е в състояние, или не иска да изпълни тези споразумения.

Що се отнася до Москва, то тя, както подчертава Министерството на външните работи, може да упражнява само натиск върху враждуващите страни. В Кремъл смятат за абсурдно да се свързват санкциите на Запада към Русия с изпълнението на Минските споразумения, доколкото Русия не се явява страна в конфликта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във