Банкеръ Daily

Свят

Путин: Лично помогнах на Навални да се лекува в Германия

Лично възложих на прокуратурата да разреши Алексей Навални да замине на лечение в Германия. Това заяви руският президент Владимир Путин пред дискусионния клуб "Валдай".

"Ако руското правителство е искало Навални да бъде отровен, нямаше да го пусне в чужбина", обясни той и допълни, че когато съпругата на Навални, когото той нарече "този гражданин", се е обърнала към него, той веднага е възложил на прокуратурата да провери дали Навални може да напуска страната, имайки предвид, че за него е имало ограничения да напуска страната заради съдебно следствие.

"Но аз все пак помолих Главната прокуратура да разреши и той замина", добави Путин.

Опозиционният политик Алексей Навални беше хоспитализиран на 20 август в сибирския град Омск, след като се разболя в самолет на път за Москва. Лекарите в Омск обявиха, че страдал от метаболитно разстройство, което предизвикало рязка промяна в кръвната захар. Лекарите в Омск не откриха отрови в кръвта и урината на Навални. След като три дни властите не допускаха да бъде транспортиран в чужбина, Навални в крайна сметка беше откаран със самолет за лечение в Германия.  Германия обяви, че Навални е бил отровен с бойното отровно вещество "новичок". 

В четвъртък няколко американски сенатори - демократи и републиканци, изпратиха писмо до държавния секретар Майк Помпео и министъра на финансите Стивън Мнучин, в което призоваха за санкции срещу Русия заради ситуацията около блогъра Алексей Навални. 

В края на септември Върховният съд на Руската федерация ликвидира партията "Русия на бъдещето", чийто основател е Алексей Навални. 

„Съдът удовлетвори исканията на Министерството на правосъдието да ликвидира политическата партия „Русия на бъдещето“, гласеше официалното съобщение.

Преди година Министерството на правосъдието отказа да регистрира партията „Русия на бъдещето“, тъй като същото име вече се използва от друга политическа организация.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във