Банкеръ Daily

Свят

Путин извади Русия от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег

Руският президент Владимир Путин подписа указ за преустановяване от страна на Русия изпълнението на ангажиментите за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег на действие, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Документът влиза в сила от момента на подписването му. Отбелязва се, че Русия преустановява изпълнението на договора до отстраняване на допуснатите от САЩ нарушения на задълженията по споразумението или до прекратяване на неговото действие.

На 2 февруари, след поредица от взаимни обвинения за нарушаване на договора, американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от договора по причина, че Русия не го спазва. От своя страна Русия заяви, че спазвала стриктно задълженията си по споразумението.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е споразумение от 1987 г. между Съединените щатии Съветския съюз. Подписан е във Вашингтон от държавните глави на САЩ и СССР - президента на САЩ Роналд Рейгън и председателя на Президиума на Върховния съвет на СССР Михаил Горбачов, на 8 декември 1987 г. След ратифициране от Сената на САЩ (27 май 1988 г.) влиза в сила след подписване от Рейгън и Горбачов в Московския Кремъл на 1 юни същата година 

Договорът урежда премахването на ядрените и конвенционалните (неядрени) наземни балистични ракети със среден и малък обсег (достигащи цел на 500 до 5500 километра или 300 – 3400 мили).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във