Банкеръ Daily

Свят

Путин изтегля руските войски от Сирия

Руският президент Владимир Путин нареди руските войски да се изтеглят от Сирия, съобщава Интерфакс. "Нареждам на министъра на отбраната, на началника на Генералния щаб - да се пристъпи към изтегляне на руската група войски към местата на тяхното постоянно разположение", обяви руският държавен глава, който посети военновъздушната база "Хмеймим" в арабската република. Там той се срещна със сирийския президент Башар Асад.

"Вие се завръщате с победа в родните си огнища, при своите близки, родители, жени, деца, приятели. Родината ви очаква, приятели. На добър път. Благодаря ви за службата", допълни Владимир Путин.

На 6 декември Генералният щаб на Русия обяви, че Сирия е изцяло освободена от терористите, а всички формирования на "Ислямска държава" на територията на страната са унищожени.

След това Путин направи изявление за пълния разгром на групировката, като отбеляза, че е получил съответния доклад от Шойгу. Той не изключи да останат някои огнища на съпротива, но увери, че като цяло работата е свършена.

Руската военна операция в Сирия започна през септември 2015 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във