Банкеръ Daily

Свят

Путин иска от големите компании 120 млрд. долара, за да съживи икономиката

Кремъл разчита, че руските олигарси ще инвестират 120 млрд. долара до края на мандата на Владимир Путин, след като руските власти подготвят и  увеличаване на данъците върху големия бизнес. Очакваното увеличение на ставките е между 15-20 процента. Това е част от плановете на руския лидер за покачване на инвестициите в руската икономика до 25% от БВП.

Икономиката на Русия продължава да е под натиск от западните санкции, които ограничават чуждия капитал и технологиите. Кремъл страда от липса на алтернативи, чрез които да постигне икономически растеж и да изпълни обещанията на Путин за повишаване на жизнения стандарт, пише агенция "Блумбърг".

"Да убедиш компаниите да инвестират в конкретни проекти или да конфискуваш суми са едно и също нещо. За компаниите това означава, че рентабилността на техния бизнес става по-непредвидима", коментира главният икономист на "Алфа Банк Москва" Наталия Орлова.

Икономическата перспектива, заедно със западните санкции и често враждебния бизнес климат пречат на компаниите да увеличават капитала си. Това разочарова Кремъл и опитите на властта за икономически пробив. Изглежда, сега правителството е готово да окаже натиск за повече инвестиции.

"Компаниите забавят или отлагат инвестициите. Така че всички инструменти трябва да бъдат използвани. Това може да не са най-добрите стимули, но те работят", твърди ръководителят на Московския център за макроикономически анализи Владимир Салников.

Миналия месец водещ съветник на Кремъл шокира инвеститорите и магнатите с предложение за увеличаване на данъците, така че да бъдат привлечени 7.4 милиарда долара в хазната. Това предложение обхващаше най-големите минни и металургични компании. Бизнес общността, а и някои представители на властите опровергаха този план, затова Кремъл  се примири с по-лек подход, като предложи специални правни и данъчни преференции за компаниите, които предприемат нови големи инвестиционни проекти. Правителствени представители пък организираха срещи с най-големите бизнес играчи.

Министерството на финансите е поставило цел от 8 трилиона рубли допълнителни инвестиции по новия механизъм до 2024 г., когато текущият мандат на руския президент ще приключи. Като цяло до 2024 г. инвестициите от руския бизнес трябва да се увеличат с 19 трилиона рубли спрямо сегашните си нива, за да бъде постигната целта на Путин за по-значителен дял в брутния вътрешен продукт според министъра на икономиката Максим Орешин. Това би поставило Русия наравно с Турция по този показател. Китайското преимущество обаче няма да бъде скъсено.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във