Банкеръ Daily

Свят

Путин: Интересите на Русия не подлежат на преговори

Руският президент Владимир Путин настоя днес, че интересите и сигурността на страната му не подлежат на преговори, като изтъкна големите й военни възможности, но заяви, че е разположен да се търсят "дипломатически решения" в кризата около Украйна, предаде Франс прес.

"Страната ни винаги е отворена за директен и честен диалог, за търсене на дипломатически развръзки за най-сложните проблеми", каза Путин в излъчено по телевизиите слово по случай отбелязвания днес в Русия Ден на защитника на отечеството.

Но "интересите на Руската федерация и сигурността на гражданите й са безусловни за нас", добави той. Путин иска от Запада гаранции, по-специално обещание Украйна никога да не стане член на НАТО и алиансът да спре засилването си край границите на Русия, напомня АФП.

Посочвайки като заплаха за Русия "разклащането на системата за контрол над въоръженията" и "военната активност на НАТО", руският президент отново заяви, че тревогите на страната му "остават без отговор".

Той обеща Москва да продължи да развива способностите на своята армия и флот, "напредналите дигитални технологии" и изкуствения интелект, също и т. нар. хиперзвукови оръжия.

През последните години Русия разви хиперзвукови ракети, които представя за "непобедими" - способни да преодоляват всички съществуващи противоракетни щитове. Федерацията редовно е обвинявана също, че провежда мащабни кибератаки и дезинформационни кампании срещу своите противници.

Киев и Западът от седмици обвиняват Москва, че подготвя нахлуване в Украйна. В понеделник Русия призна за независими страни две сепаратистки територии в източните региони на съседната държава. Остават опасенията, че може да последва военна ескалация в близост до границите на ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във