Банкеръ Daily

Свят

Путин и Зеленски договориха примирие в Украйна, не обсъждаха Крим

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски се споразумяха да съживят мирния процес в конфликтната зона в Източна Украйна, съобщи Асошиейтед прес. На срещата в Париж в понеделник в "нормандски формат" заедно с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел обаче те не успяха да разрешат ключови въпроси като графика за провеждане на избори в Донбас и контрола на границите в контролирания от бунтовниците район.

Путин, който представлява проруските бунтовници в Донбас, и Зеленски са се договорили за "пълно и цялостно въвеждане на примирие" в Източна Украйна до края на годината, се казва в комюнике от срещата, цитирано от ДПА.

На срещата е било договорено още, че трябва да бъдат отворени нови контролно-пропускателни пунктове между териториите, контролирани от украинското правителство и от бунтовниците, се казва още в комюникето.

Във френската столица в понеделник вечер се проведе среща на върха в "нормандски формат" с участието на президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлера на Германия, посветена на пътищата за уреждане на кризата в Източна Украйна.

На четиристранната среща преговарящите са се договорили да работят за размяна на всички военнопленници до края на 2019 г.

Пред ТАСС прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че следващата среща в "нормандски формат" ще бъде след четири месеца в Берлин.

Освен четиристранната среща президентите на Русия и Украйна Зеленски и Путин имаха в Париж и среща на четири очи, която по информация на Елисейския дворец е продължила 5-10 минути, предаде ТАСС.

След срещата прессекретарят на украинския президент Юлия Мендел каза, че на този етап не се предвижда да бъде обсъждан въпросът за Крим.

"Надежден подем на преговорите за мир" - така френският президент Еманюел Макрон обобщи на заключителната пресконференция резултатите от четиристранната среща за украинската криза, след три годишно блокиране на диалога. "Фактът, че седим един до друг днес в Париж е важен резултат сам по себе си, едно истинско рестартиране, като се има предвид липсата на конкретен прогрес в продължение на няколко години. Мисля, че тази среща на върха, часовете дискусии, които проведохме, са постижение", каза френският президент, цитиран от БНР.

"Всички се измориха много, имахме дълъг разговор, настроенията се сменяха, беше напрегнато, беше интензивно, после вървеше леко. Не знам кой победи. Струва ми се, че е най-добре да съм дипломатичен, тъй като едва започнахме разговорите. Нека да кажем, че към момента сме с равен резултат", каза още той.

Зеленски съобщи, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще получи пълен достъп до зоната на конфликта в източните украински области Донецк и Луганск.

Руският президент Путин приветства решенията като "важна стъпка напред" и наблегна на искания специален статут на Донбас.

"Процесът за постигане на примирие трябва да бъде синхронизиран с прилагането на политическите реформи в Украйна, предвидени в Минското споразумение. На първо място, това означава промяна в украинската конституция, с която Донбас получава постоянен специален статут. Накрая, според мен, работата ни беше много полезна", каза Путин.

Страните са се споразумели за  изтегляне на военните формирования до март 2020, както отбеляза германският канцлер Меркел, "доволна" от постигнатото.

"Поставихме си реалистични задачи - постигане на пълно прекратяване на огъня до края на 2019 година и оттегляне на войските от още 3 пункта по линията на съприкосновение до март 2020-а", каза от своя страна Ангела Меркел, която коментира, че е "доволна" от постигнатото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във