Банкеръ Daily

Свят

Путин и Мицотакис призоваха "Света София" да е "символ на мира и разбирателството"

Руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призоваха храмът "Света София" в Истанбул, който предстои да бъде отворен отново като джамия в петък, да служи като "символ на мира и разбирателството", предаде ДПА. 

Сградата служи като главна византийска катедрала до османското завладяване на Константинопол през 1453 г. и след това като джамия до 1934 г., когато става музей и символ на светския порядък в съвременната турска република.

В телефонен разговор снощи Путин и Мицотакис нарекоха "Света София" "достижение на цялото човечество", съобщи Кремъл. Те подчертаха изключителното културно, историческо и духовно значение на този уникален паметник на световното културно наследство.

След като турски съд анулира на 10 юли решението от 1934 г. за превръщането на "Света София" в музей, турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че сградата, датираща от шести век, скоро ще бъде отворена отново като джамия.

Русия официално декларира, че няма да се намесва във вътрешните работи на Турция. Но водещи политици и ръководството на Руската православна църква разкритикуваха решението.

Заплахата за "Света София" е заплаха за цялата християнска цивилизация и следователно за нашите свещеници и история, заяви патриарх Кирил, глава на Руската православна църква по-рано този месец.

САЩ, Европейският съюз и ЮНЕСКО също изразиха тревога от превръщането на "Света София" в джамия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във