Банкеръ Daily

Свят

Путин и Меркел ще обсъдят перспективите на двустранното сътрудничество

Президент Русия Владимир Путин ще се срещне с канцлера на Германия Ангела Меркел на 20 август в Москва. Това съобщиха днес от пресслужбата на Кремъл.

"Планира се да бъде обсъдено състоянието и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в различни области. Също така да се разгледат и  редица актуални международни и регионални въпроси", отбелязват в съобщението от пресслужбата на руския лидер.

По-рано и говорителят на германското правителство Щефен Зайберт съобщи, че на 20 август Меркел ще пътува до Москва, а на 22 август ще посети и Киев.

Последният път, когато Путин и Меркел преговаряха на четири очи, беше през януари 2020 година в руската столица. След това двамата лидери неведнъж се чуваха по телефона. За последен път - на 21 юли тази година. През март 2021 година във формат видеоконференция се проведоха също така и тристранни преговори с участието на Путин, Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон.

През тази година завършва четвъртият канцлерски мандат на Меркел. За пети път тя няма да издига своята кандидатура за държавен глава на Германия. Новият канцлер на Германия ще бъде определен според резултатите от изборите за Бундестаг, които са насрочени за 26 септември.

Кандидатът за канцлер от Христиан-демократическия съюз (ХДС) е Армин Лашет, от "зелените" - Аналена Бербок, а от Социал-демократическата партия в Германия (СДПГ) - Олаф Шолц.

Социологическите проучвания показват, че с най-голяма популярност сред избирателите се ползва ХДС, а "зелените" и СДПГ делят второто място.

През последните 16 години Владимир Путин и Ангела Меркел бяха сред лидерите, които имаха силно влияние върху световната политика. Путин става временен президент на Русия на 31 декември 1999 г., като сменя на поста Борис Елцин. Той заема поста като титуляр на 7 май 2000 г. след проведените президентски избори в Русия.

Ангела Меркел е първата жена на поста федерален канцлер на Германия, избрана на 21 ноември 2005 година. Тя многократно оглавявала класацията за най-влиятелна жена на годината на списание Forbes. Ангела Меркел е осмият канцлер на Германия след края на Втората световна война и първият от бившата социалистическа източна част на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във