Банкеръ Daily

Свят

Путин и Макрон са обсъдили близка среща на Нормандския формат

Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон в телефонен разговор днес дадоха положителна оценка на извършената вчера размяна на задържани лица между Руската федерация и Украйна. Те я оцениха като важна хуманитарна акция и изразиха надежда, че тя ще спомогне за нормализация на руско-украинските отношения, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Според съобщението за разговора от Елисейския дворец Макрон и Путин са потвърдили възможността да се свика в близките седмици в Париж среща на върха в нормандския формат. 

Франция разчита да води откровен и взискателен диалог с Русия във връзка с основните геостратегически предизвикателства. Това заяви в интервю за ТАСС френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли.

Парли и френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан са в Москва за разговори във формат две плюс две с руските си колеги Сергей Шойгу и Сергей Лавров.

В интервюто преди срещата Парли каза, че заедно с руските си колеги в Москва тя ще се стреми към търсене на начин за задълбочаване на двустранните отношения в съответствие с пожеланието, изразено от президентите на двете страни след срещата им на върха в Брегансон, в Югоизточна Франция през август.

"Съществуват много геостратегически въпроси, по които Франция и Русия имат общи интереси. Разбира се ние не сме съгласни един с друг по всички въпроси, но именно това подтиква към укрепване на диалога. По всички тези теми ние искаме да водим откровен и взискателен диалог, да проявим откритост и да поставим също така нашите условия", каза Парли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във