Банкеръ Daily

Свят

Путин и Лукашенко ще се срещнат в Сочи

Лидерът на Беларус пристига в Сочи на фона на изострянето на отношенията между Беларус и Европейския съюз.

Президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко ще разговарят днес в Сочи, като това е третата от началото на годината среща между двамата лидери. Лидерът на Беларус пристига в Сочи на фона на изострянето на отношенията между Беларус и Европейския съюз, съобщава ТАСС.

Лукашенко заяви, че на преговорите в Сочи той очаква да постигне споразумение с руския лидер Владимир Путин за възобновяването на пълните полети между Русия и Беларус.

След принудителното приземяване в Минск на самолета на авиокомпанията Ryanair и ареста на опозиционния активист Роман Протасевич и неговата приятелка София Сапега Европейският съюз наложи на Беларус авиационна блокада и заплаши с въвеждането на икономически санкции. В същото време Русия декларира подкрепата си за съседната страна.

На среща в Минск с беларуския си колега Роман Головченко руският премиер Михаил Мишустин се обяви против едностранните санкции и призова да не се политизира инцидентът със самолета на Ryanair. В същото време министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров настоя да бъде прекратено „демонизирането на хора, които не се харесват на Запада“.

Въздушният трафик между Русия и Беларус беше спрян в средата на март миналата година по инициатива на руското правителство във връзка със затваряне на транспортни връзки  заради пандемията. След като получи разрешение от руските власти, националният превозвач Белавия възобнови редовните полети до Москва от 30 септември 2020 г. След това компанията увеличи броя на полетите от Минск до Москва, а също така възобнови полетите до Санкт Петербург, Ростов на Дон, Калининград, Нижни Новгород и Казан, които преди това бяха прекратени поради пандемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във