Банкеръ Daily

Свят

Путин и Лукашенко обсъдиха задържаните руснаци в Беларус

Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко обсъдиха днес в телефонен разговор ситуацията със задържаните в Беларус 33 руснаци и изразиха надежда, че този случай може да бъде уреден в дух на взаимно разбирателство. Това съобщиха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на пресслужбата на Кремъл.

Задържането на руските граждани допълнително обтегна отношенията между двамата традиционни съюзници, които бяха вече влошени тази година заради спора за цените на руски петрол в периода преди насрочените за тази неделя президентски избори в Беларус, посочва Ройтерс. Изборите на 9 август се възприемат от Лукашенко като едно от най-големите политически предизвикателства от години.

Двамата президенти се споразумяха да проучат всички обстоятелства около задържането в Беларус на руските граждани и да открият виновните за създалата се ситуация, които да бъдат подведени под отговорност.

"(В разговора) бе подчертано, че руската страна е заинтересована от запазването в Беларус на стабилна вътрешнополитическа ситуация и произвеждането на предстоящите президентски избори в спокойна обстановка", заяви пресслужбата на Кремъл.

"Освен двустранния дневен ред, значителна част от разговора засегна актуални въпроси за противодействието на пандемията от Ковид-19 в двете страни и разработването на ваксина за борба с инфекцията", се казва в съобщението на Кремъл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във