Банкеръ Daily

Свят

Путин и Ердоган проведоха кратка среща "на крак" в Душанбе

Руският президент Владимир Путин има кратка среща "на крак" с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата на върха на Съвещанието по взаимодействие и мерки за доверие в Азия (СВМДА), която се провежда в Душанбе - столицата на Таджикистан, съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. 

"Проведоха кратък разговор "на крак", каза Песков, отговаряйки на въпрос преди началото на пленарното заседание на лидерите на страните, участнички в СВМДА. Той добави, че отделна среща на двамата лидери  - Путин и Ердоган - в Душанбе не се предвижда.

В столицата на Таджикистан започна Петата среща на върха на Съвещанието по взаимодействие и мерки за доверие в Азия (СВМДА), в която участват държавни и правителствени ръководители и външни министри от 27 страни участнички, обхващащи около 90 на сто от територията и населението на Азия, предаде ТАСС. Още осем държави и пет международни организации, включително ООН, имат статут на наблюдатели и също са представени на форума, призван да гарантира мира, сигурността и стабилността в Азия. 

Откривайки форума, президентът на страната домакин Емомали Рахмон отбеляза, че заплаха за международната и регионалната сигурност остават нарастващите мащаби на тероризма, екстремизма и транснационалната организирана престъпност. "Борбата с тях изисква от всички държави - членки на Съвещанието, да приемат незабавни съвместни мерки", подчерта той. 

Рахмон се спря по-конкретно на тревожната обстановка в съседен Афганистан и изказа мнение, че привличането на страната в процеси за регионална интеграция може да изиграе важна роля за нормализиране на ситуацията там. 

Таджикската столица е специално украсена и подготвена за големия азиатски форум, на който присъстват президентите на Русия и Китай - Владимир Путин и Си Дзинпин, на Турция и Иран - Реджеп Ердоган и Хасан Рохани, и други. В града са въведени безпрецедентни мерки за сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във