Банкеръ Daily

Свят

Путин и Ердоган обсъдиха Нагорни Карабах

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин обсъдиха темата за Нагорни Карабах в телефонен разговор снощи, предаде Анадолската агенция.

Ердоган е заявил пред руския лидер, че Армения трябва да се изтегли от земите на Азербайджан, които е окупирала, като е подчертал, че "контраоперациите на Азербайджан в лицето на арменските атаки се осъществяват на собствените му земи", съобщи Дирекцията по комуникации на турското президентство.

В телефонния разговор турският президент е отбелязал още, че Армения трябва да бъде убедена да прояви здрав разум на преговорната маса.

Прекратяването на продължаващия конфликт чрез постигане на трайно решение и стабилизиране на региона е от ключово значение, подчерта Ердоган.

В телефонния си разговор двамата президенти са обсъдили също и други регионални въпроси, поясни турското президентство.

В същото време в обръщение към нацията от Баку, което беше пряко излъчено по държавната телевизия, президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви, че въоръжените сили са взели под контрол град Шуша в Нагорни Карабах.

"Датата 8 ноември завинаги ще влезе в историята на нашата страна. Въоръжените сили взеха под контрол Шуша", заяви Алиев. По думите му, "28 години Шуша е бил под окупация". "Ние постигнахме победа на бойното поле, а не на масата за преговори. Преговорите се оказаха безсмислени", отбеляза азербайджанският президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във