Банкеръ Daily

Свят

Путин и Ердоган демонстрираха единство за Сирия

Русия подкрепя установяването на диалог между Дамаск и представителите на кюрдите в контекста на обявеното от САЩ изтегляне от Сирия, заяви руският президент Владимир Путин след преговорите си в Москва с президента на Турция Реджеп Ердоган.

"Подкрепяме установяването на диалог между официален Дамаск и представители на кюрдите. Такъв диалог ще помогне за консолидирането на сирийското общество и националното помирение, ще е от полза не само за Сирия, но и за всички съседни държави", каза Путин.

Руският президент каза също, че са били обсъдени допълнителни мерки за стабилизация в района на Идлиб. "Бяха обсъдени и въпроси, свързани с окончателното ликвидиране на дейността на терористичните групировки на сирийска територия. В частност, говорихме за това как се изпълнява руско-турският меморандум за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб", посочи Путин.

Русия и Турция нямат никакви проблеми по въпроса за създаване на зона за сигурност в Сирия, заяви от своя страна Реджеп Ердоган.

"С Русия нямаме никакъв проблем по тази тема, тъй като тези райони ще бъдат прочистени от терористични елементи, така както това беше направено в хода на операциите "Щитът на Ефрат" и "Маслинова клонка", каза Ердоган.

Той изтъкна също, че Москва и Анкара смятат да продължат съвместната си борба с терористите в сирийската зона за деескалация Идлиб.

Турският държавен глава посочи, че се надява конституционният комитет на Сирия да бъде създаден в най-скоро време и желае работата в тази посока да бъде ускорена.

Ердоган подчерта, че Анкара е била изненадана от позицията на Великобритания, Германия и Франция по този въпрос.

Главната цел на Турция в Сирия е борбата с терористичната организация "Ислямска държава" и кюрдските формирования "Сили за защита на народа", които Анкара смята за свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Facebook logo
Бъдете с нас и във