Банкеръ Daily

Свят

Путин и Байдън си отправиха взаимни предупреждения

От Вашингтон определиха снощния телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин като "сериозен и по същество". Разговорът беше втори за последния месец заради напрежението по руско-украинската граница.

Байдън "даде да се разбере, че САЩ и съюзниците им ще действат решително, ако Русия извърши инвазия на Украйна", каза говорителката на Белия дом Джен Саки. А руският президент е предупредил, че нови санкции срещу Москва биха били „колосална грешка“ и биха довели до пълен разрив в отношенията между двете страни.

Въпреки предупрежденията, световните лидери изразиха и известен оптимизъм, че предстоящите дипломатически обсъждания ще спомогнат за намаляване на напрежението.

Разговорът е продължил 50 минути. Байдън е подчертал, че напредък в диалога може да има единствено в атмосфера на деескалация на напрежението. А Путин е останал доволен, като разговорът е бил фокусиран върху искането на Москва за даване на гаранции от Запада в сферата на сигурността.

Представители на Вашингтон и Москва ще се срещнат в Женева следващия месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във