Банкеръ Daily

Свят

Путин и Байдън ще разговарят утре "по широк кръг от въпроси"

Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин ще разговарят утре по телефона, съобщи Емили Хорн, говорителка на Съвета за национална сигурност, цитирана от Асошиейтед прес.

Двамата ще обсъдят "широк кръг от въпроси, включително предстоящи дипломатически контакти", допълни Хорн. Тя посочи, че Байдън е разговарял с европейски лидери за ситуацията по украинската граница, а представители на администрацията поддържат връзка с НАТО, Европейския съюз и организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че разговорът между двамата лидери ще се състои утре късно вечерта.

Разговорът ще се проведе в момент, когато САЩ и западните им съюзници наблюдават струпването на руски войски край границата на Русия с Украйна, чийто брой е достигнал около 100 000, което породи опасения, че Москва се готви да нахлуе в Украйна.

Държавният секретар Антъни Блинкън снощи разговаря с украинския президент Володимир Зеленски. Нед Прайс, говорителят на Държавния департамент, каза, че Блинкън "е потвърдил непоколебимата подкрепа на Съединените щати за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна пред лицето на струпването на руски войски по границите на Украйна".

Прайс заяви, че двамата са обсъдили усилията за мирно разрешаване на конфликта в Източна Украйна и предстоящите дипломатически ангажименти с Русия.

По-рано тази седмица Путин заяви, че ще обмисли много варианти, ако Западът не успее да отговори на искането му за гаранции за сигурност, които да изключат разширяването на НАТО в Украйна. По-рано този месец Москва представи проектодокументи в областта на сигурността, в които поиска от НАТО да откаже членство на Украйна и други бивши съветски републики и да свие разполагането на свои сили в Централна и Източна Европа.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във