Банкеръ Daily

Свят

Путин и Байдън ще градят нови отношения

Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин е провел във вторник първия си телефонен разговор с американския му колега Джо Байдън, за да обсъди развитието на двустранните отношения и горещите световни въпроси.

Путин е поздравил Байдън с избирането му на поста и е заявил, че Русия и САЩ са поели важната отговорност да защитават сигурността и стабилността в света, а възстановяването на двустранните отношения отговоря на общите интереси на двете страни и е от полза за всички.

Двамата президенти са изразили задоволство от размяната на дипломатически ноти за постигане на споразумение за удължаването на договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия. Двете страни ще извършат необходимото за реализирането на този план.

С телефонния разговор Байдън сигнализира по-твърда политика спрямо Кремъл в сравнение с предшественика си. Двамата президенти са говорили по инициатива на Белия дом като целта е била да се разисква продължаването с пет години на програмата Нов СТАРТ, която ограничава ядрените арсенали на Русия и Съединените щати до 1550 бойни глави на всяка от страните.

Путин и Байдън са разменили и мнения по горещите глобални теми, например сътрудничеството в овладяването на пандемията, търговията, оттеглянето на САЩ от договора „Открито небе“ и иранското ядрено споразумение, както и инициативата на Москва за провеждането на среща на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

В разговора във вторник, според Джен Саки, прессекретар на Байдън, американската страна също е потвърдила "силната си подкрепа за суверенитета на Украйна" на фона на продължаващата руска "агресия" и е изразила притеснения за  намесата в американските избори миналата година, отравянето на Алексей Навални и отношението на силите за сигурност към мирните протести в Русия. 

Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат решително за защита на своите интереси "в отговор на действия на Русия които са в наша или във вреда на наши съюзници".

Facebook logo
Бъдете с нас и във