Банкеръ Daily

Свят

Путин готви и опитва китайска храна

По време на посещението си в китайския град Тяндзин руският президент Владимир Путин приготви и опита традиционни китайски ястия, предаде ТАСС, позовавайки се на кадри, излъчени от Централната китайска телевизия.

Путин приготви традиционното за Тяндзин блюдо гоубули, което прилича на руските пелмени, както и много популярните в Китай пълнени с месо и зеленчуци "палачинки".

Путин бе придружаван от китайския президент Си Дзинпин. Двамата пристигнаха вчера в Тяндзин със скоростен влак от Пекин и гледаха приятелски мач между юношеските хокейни отбори на Китай и Русия.

Путин е в Китай по случай срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която се открива днес в китайския град Циндао и за първи път ще бъде във формат евразийска "осморка" (с участието на Индия и Пакистан в качеството им на пълноправни членове на обединението).

Тя ще определи новите насоки в бъдещото развитие на страните от ШОС и на целия район, заяви генералният секретар на обединението Рашид Алимов, цитиран от ТАСС.

В дневния ред на срещата, която ще продължи и утре, са включени редица въпроси, свързани с икономическото сътрудничество. Сред документите, които се планира да бъдат подписани на форума, са меморандум за взаимно разбирателство в стимулирането на сътрудничеството в ШОС на сектора на малкия и среден бизнес. Освен това се очаква да бъде приета съвместна декларация на държавните глави на страните от ШОС за улесняване на търговията.

Декларацията за създаването на ШОС бе подписана в Шанхай през юни 2001 година от шест страни: Русия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Таджикистан и Узбекистан. В работата на организацията участват и четири страни наблюдателки (Афганистан, Беларус, Иран и Монголия), както и шест партньорки по диалог (Азербайджан, Армения, Камбоджа, Непал, Турция и Шри Ланка), припомня ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във