Банкеръ Daily

Свят

Путин: Германците да се поклонят на Шрьодер заради евтиния газ

Руският президент Владимир Путин

Германските компании трябва да се „поклонят ниско“ на бившия канцлер на ФРГ Герхард Шрьодер заради факта, че сега страната получава природен газ от Русия на ниски цени, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. 

Бившият федерален канцлер на Германия Герхард Шрьодер е председател  на съвета на директорите на Роснефт. 

"Такива страни, наши основни потребители като Германия, трябва да се поклонят ниско на Герхард Шрьодер, защото сега Германия получава газ не в размер на 1000-1500 долара за хиляда кубически метра, а за 300 долара на хиляда кубически метра“, подчерта Путин.

Той отбеляза, че „това засяга домакинствата, гражданите на Германия, а освен това влияе върху индустрията и глобалната конкурентоспособност на европейската икономика“.

Според него недостигът на електроенергия стои зад повишаването на цените на природния газ в Европа и че Москва е готова да обсъди допълнителни действия, като заяви, че трябва да има споразумение за това как да се балансират енергийните пазари.

Путин подчерта, че пазарът на газ не е нито балансиран, нито предвидим, особено в Европа, но подчерта, че Русия изпълнява своите договорни задължения за доставка на газ там.

По време на встъпителната си реч на форума "Руската енергийна седмица 2021 г"., Путин отбеляза, че европейските страни не са планирали и не са попълвали газовите си запаси през лятото.

"Бяха въведени системни недостатъци" в енергийната система и това доведе до настоящата енергийна криза в Европа, добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във