Банкеръ Daily

Свят

Путин е удължил хранителното ембарго до края на 2023 г

Руският президент Владимир Путин е удължил действието на специалните икономически мерки, въведени за гарантиране на сигурността на Русия. Указът вече е публикуван на официалния интернет портала за правна информация.

„С цел защита на националните интереси на Руската федерация решавам да удължа от 1 януари до 31 декември 2023 г. действието на някои специални икономически мерки, предвидени с указ на президента на Руската федерация от 6 август 2014 г.“, се казва в текста на документа.

Той е възложил на правителството да осигури необходимите мерки за изпълнение на постановлението.

Документът разширява хранителното ембарго срещу доставките на продукти от онези държави, които въведоха или запазиха антируските санкции във връзка с анексирането на Крим към Русия.

Първоначално забраната се прилагаше за доставка на продукти от САЩ, Европейския съюз, Австралия, Канада и Норвегия. През 2015 г. в този списък бяха включени още Албания, Черна гора, Исландия, Лихтенщайн, през 2016 г. - Украйна, а през 2020 г. и Обединеното кралство, което излезе от Европейския съюз.

Забраната включваше месо, млечни и рибни продукти, зеленчуци и плодове, а след това тя се разпростря и върху живи прасета, карантии и животинско масло.

Facebook logo
Бъдете с нас и във