Банкеръ Daily

Сп. "Форбс":

Путин е най-влиятелният световен лидер

За втора поредна година президентът на Русия Владимир Путин е най-влиятелният световен лидер, според класация на списание "Форбс". Путин е заслужил първото място заради присъединяването на Крим, конфликта в Украйна и сключването на мултимилиардната газова сделка между Русия и Китай, която се определя от „Форбс" като най-големия строителен обект в световен мащаб, съобщава „Франс прес". Така руският президент отново побеждава американския си колега Барак Обама.

В класацията влизат 72 влиятелни личности, като една се пада на 100 млн. души в света. В първата петица няма промяна спрямо миналата година.

Третото място се заема от Цзинпин, който се очаква да управлява Китай през следващото десетилетие. В петицата влизат още папа Франциск и германският канцлер Ангела Меркел.

Сред 12-те нови имена са индийският премиер Нарендра Моди, който е на 15-о място, основателят на „Алибаба" и най-богат китаец Джак Ма, който заема 30-о място и Абу Бакр ал-Багдади, самопровъзгласилият се халиф на "Ислямска държава", който е под номер 54.

В списъка попадат общо 26 от САЩ и 19 от Азия, както и шестима от Китай.

В класацията влизат 17 държавни глави, управляващи държави с общ БВП от 48 трилиона долара, и 39 генерални директори и президенти, които контролират над 3,6 трилиона долара годишни приходи.

Девет жени попадат в класацията, но за първи път две - Меркел и председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, влизат в топ 10.

Facebook logo
Бъдете с нас и във