Банкеръ Daily

Свят

Путин е готов да се срещне с Тръмп във Финландия

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че е готов да вземе участие в среща на Арктическия съвет във Финландия и да се срещне там с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде БТА.

На въпрос на модератора на международен арктически форум в руския град Архангелск дали Финландия е съгласна да бъде домакин на среща на върха на арктическите държави, където Путин и Тръмп да се срещнат за пръв път, президентът Саули Нинистьо отвърна, че за страната му ще бъде чест.
Финландия ще поеме ротационното председателство на съвета през май.

Путин отговори на свой ред, че ще се радва да участва, ако бъде организиран такъв форум. Все още няма официално насрочена среща между руския президент и американския му колега, който встъпи в длъжност в края на януари. Има вариант двамата лидери да разговарят и в кулоарите на срещата на върха на Г-20 на 7 и 8 юли в Хамбург.

Путин заяви, че Русия има много приятели в САЩ, че трудните в момента двустранни отношения ще се върнат в правия път и че антируските санкции вредят на икономиките на САЩ и Русия. Той отрече Русия да се е намесила в президентските избори в САЩ, и увери, че контактите, които руски дипломати са имали в САЩ, са просто част от рутинната им работа. Всички противни твърдения са лъжи и провокации, каза Путин. По думите му Русия многократно е предлагала на САЩ сътрудничество в киберсигурността, но не е получила положителен отговор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във