Банкеръ Daily

Свят

Путин: 32 атентата са предотвратени в Русия тази година

Органите за сигурност в Русия успяха "кардинално да намалят терористичната заплаха" - за 11-те месеца на тази година бяха предотвратени 61 престъпления, свързани с тероризма, включително 32 атентата. Това заяви руският президент Владимир Путин във видеообръщение по случай отбелязвания днес в страната Ден на служителя от органите за сигурност, предаде ТАСС.

Професионалния си празник честват днес служителите от Федералната служба за сигурност, Службата за външно разузнаване, Федералната служба за охрана и други агенции по сигурността в Руската федерация.

През последните 11 години в Русия бяха предотвратени над 200 атентата, а престъпленията, свързани с тероризма, намаляха многократно, "но проблемите все още са много", посочи държавният глава. Путин настоя борбата с терора да се води твърдо и безкомпромисно. Сложната международна обстановка, характерът и мащабът на днешните рискове и предизвикателства налагат повишени изисквания към дейността на специалните служби, подчерта той.

В слово пред конгрес на управляващата партия "Единна Русия" през август президентът изтъкна, че Русия има ефективни възможности да брани своите граждани от международния тероризъм. Той предупреди, че тази заплаха не е ликвидирана, което изисква крайно сериозно отношение.

Според оценка на Путин Русия е практически единствената страна, успяла да ликвидира бандитската нелегална мрежа на своя територия. В последно време обаче държавният лидер обръща голямо внимание на рисковете, създавани за съседните страни от терористичните групировки, действащи в Афганистан. Той допуска, че терористите може би ще се опитат да дестабилизират ситуацията в околните държави, включително в страни от ОНД, дори да нахлуят в тях. Затова според Путин руските сили за сигурност трябва постоянно да следят обстановката по границата с Афганистан и да бъдат готови за отпор в случай на терористични нападения, добавя агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във