Банкеръ Daily

Свят

Пуснаха снимка на Джонсън как нарушава локдауна

Британският вестник "Гардиън" публикува снимка, показваща как министър-председателят Борис Джонсън и още над 10 човека пият вино в градината на неговата резиденция на "Даунинг стрийт" 10. Според изданието снимката е била направена по време на наложен заради коронавируса локдаун през май 2020 г., предаде Ройтерс.

През последните седмици Джонсън беше засегнат от поредица медийни публикации, съобщаващи, че миналата година в правителствени офиси са се провеждали коледни празненства в нарушение на карантинните мерки заради коронавируса. Премиерът разпореди разследване по въпроса.

Според "Гардиън" публикуваната снимка е от май 2020 г., малко след като Джонсън беше изписан от болница, където прекара няколко дни в интензивно отделение за лечение от КОВИД-19.

На снимката се виждат министър-председателят и съпругата му Кари, която, както изглежда, държи новородения им син. Те и още двама души са седнали около маса на тераса в градината на премиерската резиденция. На масата има вино и сирене.

Наблизо се вижда друга маса, около която са седнали четирима души, а на известно разстояние оттам има по-голяма група хора, които стоят на тревата около маса с бутилки вино.

Канцеларията на Джонсън отговори, като каза, че в онзи ден е имало работни срещи в градината.

"През летните месеци в градината на Даунинг стрийт често има работни срещи. В този случай имаше срещи на персонала след пресконференция", заяви говорител.

"На Даунинг стрийт е домът на министър-председателя, както и работното му място. Съпругата на министър-председателя живее там и следователно също така законно използва градината", каза премиерският говорител.

"Гардиън" заяви, че снимката му е била предоставена, след като по-рано канцеларията на Джонсън е отрекла да е имало социална сбирка, като е казала, че служители от Даунинг стрийт са работили в градината следобеда и вечерта.

Вестникът съобщи, че във въпросния ден тогавашният здравен министър Мат Ханкок е дал пресконференция, в която е призовал хората да спазват правилата и да не се възползват от хубавото време през уикенда, за да се събират на групи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във