Банкеръ Daily

Свят

Пускането на "Северен поток - 2" не е свъзано с политиката

Властите в Германия залагат  на дипломатическото решение на конфликта около Украйна, а не на ескалацията, в това число и посредством доставките на въоръжение на Киев. Това заявява  министърът на финансите на Германия и лидер на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер в интервю за медийната група Funke.

"Ние те трябва да допуснем ескалация. Затова аз залагам на дипломацията", е казал той, отговаряйки на въпрос, нужно ли е Берлин да удовлетвори молбата на Киев за доставки на оръжие. По думите на Линднер, "общоевропейският отговор трябва да е такъв, че да не допусне нарушение на териториалната цялост на Украйна". "При това ние сме заинтересовани и от сътрудничество c Русия", е отбелязал финансовият министър на Германия.

Линднер се изказва и против използването от Запада на проекта "Северен поток - 2" като средство за натиск върху Русия. "В момента става дума не за политически, а за правен въпрос. Федералната мрежова агенция на Германия проверява съответства ли пускането на тръбопровода на европейското законодателство. Тази проверка още не е завършена, резултат е неясен", е заявил министър Ланднер.

В светлината на украинската криза много политици на Запад призоват да не се въвежда в експлоатация газопровода "Северен поток - 2". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във