Банкеръ Daily

Свят

Първото социологическо допитване е във връзка с президентски избори в САЩ

Джон Куинси Адамс

На днешния ден през 1824 г. са публикувани резултатите от първото в света социологическо допитване във връзка с предстоящите президентски избори в САЩ.

Те са спечелени от Джон Куинси Адамс (John Quincy Adams) е избран за шестият (1825 – 1829 г.) президент на САЩ.

Той е син на президента Джон Адамс (1797-1801 г.) и първата дама Абигейл Адамс.

Най-важните приноси на Джон Куинси Адамс за американската история са се случили преди и след неговия относително неефективен мандат. Преди да стане президент той е един от най-добрите професионални дипломати в страната.

Като държавен секретар при президента Джеймс Монро (1817-1825 г.) той договаря Трансконтиненталния договор с Испания и оформя доктрината "Монро" – тези два акта оказват дългогодишно въздействие върху политиката на страната. За тези приноси е наричан „най-влиятелният американски стратег на XIX век“, а също и „най-великият държавен секретар в историята на Америка“.

Като конгресмен той става противник на робството, а след като става президент, е един от най-важните аболиционисти. Аболиционизмът (на английски: abolitionism, от на латински: abolitio, отмяна) е политическо движение (от края на XVIII и през XIX 19 век) за премахване на робството, отмяна на търговията с роби и освобождението им в Западна Европа и Америка.

Джон Куинси Адамс е държавен секретар в кабинета на Джеймс Монро от 1817 до 1825 година и неговите усилия изиграват основна роля за придобиването на Флорида от Испания, а и за избягването на зависимостта от Англия. Понякога е наричан „самотният лъв“ поради склонността му да защитава своето мнение и нежеланието му да приема популярни тези. В крайна сметка Монро винаги се е съобразявал с неговите становища. Като държавен секретар Адамс води преговорите по договора Адамс–Онис и помага да се създаде доктрината "Монро", която предупреждава европейските нации да не се месят в делата на Западен Хампшър.

Джон Куинси Адамс участва и в изборите за президент през 1820 година, но получава само един електорален глас. Президентът Джеймс Монро на практика е кандидат без опонент, но един член на избирателната колегия пуска гласа си за Адамс, за да се запази традицията единственият президент, който да е избран единодушно, да остане Джордж Вашингтон.

Въпреки че Адамс губи както популярния, така и електоралния вот на изборите за президент от 1824 година, никой от останалите кандидати не успява да си осигури мнозинство на електоралните гласове и по този начин се стига дотам, че президент трябва да бъде избран от Конгреса, който за изненада на мнозина избира Адамс, а не неговия опонент Андрю Джаксън.

Адамс е президент от 4 март 1825 година до 3 март 1829 година. По времето на своя мандат той работи върху развиването на федералната система от пътища, канали, мостове, пожарни и университети. През 1828 г. губи изборите за втори мандат именно от Андрю Джаксън.

Вместо да се оттегли, Адамс печели място в Камарата на представителите като демократ–републиканец и служи като представител от 4 март 1831 година до смъртта си.

 

Любопитно:


  • Джон Адамс е първият президент, чийто баща е бил президент. Втората двойка баща – син е Джордж Буш старши и Джордж У. Буш.

  • Адамс е първият президент, който носи панталони вместо бричове до колената.

  • Джон Куинси Адамс е първият американски президент, който дава интервю на жена, но в същност не е имал много избор за това. Адамс многократно е отказвал искания за интервюта от Ан Ройъл, първата жена професионален журналист в САЩ, но тя предприема различен подход за изпълнение на нейната цел. Тя научава, че Адамс е обичал да прави голи къпания в реката Потомак всяка сутрин към 5 часа на зазоряване, тя отива при реката, събира дрехите му и седи върху тях докато той не отговаря на нейните въпроси.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във