Банкеръ Daily

Свят

Първите фериботи тръгнаха към гръцките острови

В съседна Гърция страхът от коронавирусът вече отстъпва пред неумолимите закони на бизнеса. Лятото приближава и правителството взема мерки, за да успокои и привлече туристите.

Поради разчленения характер на бреговете и множеството острови, Гърция има дванайстата най-дълга брегова линия в света с дължина от 13 676 км и много плажове, които вече очакват гостите. 

От днес отварят кафенета и ресторанти. Свободен е и достъпът до всички острови, съобщава БНР. Фериботите пътуват вече, но при стриктни мерки за безопасност.

Под строгия контрол на здравните служби масите в заведенията са поставени на необходимото разстояние за стриктно спазване на социална дистанция. Препоръките са обслужването на клиенти да става само на външни маси, като сервитьорите са с предпазни маски и ръкавици.

Работодателите, които запазят работните места, ще получат данъчни облекчения, обяви министърът на развитието Георгиадис.

Първите фериботи тръгнаха към островите. Пътниците са половината от капацитета на корабите, но билетите за тази седмица са продадени предварително, съобщават агенциите.

От началото на туристическия сезон, който започва на 15 юни, ще се увеличи броят на фериботите по най-натоварените направления. Като част от мерките за защита всички пътници са задължени да носят маска.

Заедно с това Гърция намалява ДДС ставката за въздушния, морския, автобусния и обществения транспорт, на кафето и всички безалкохолни напитки в кафенетата и ресторантите и на билетите за летни кина, което ще важи от 1 юни до 31 октомври тази година. Данъкът се намалява от 24% на 13%, което се очаква да доведе до по-ниски цени на тези продукти и услуги.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви удължаване на програмата за подпомагане на бизнеса до юли и целева програма за намаления на данъците като част от плана за съживяване на туризма и други сектори, засегнати от пандемията.

В Гърция ще може да се влиза свободно от 15 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във