Банкеръ Daily

Свят

Първите дози ваксина на Johnson & Johnson в ЕС - най-рано април

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан предупреди днес, че първите дози от ваксината на американската компания "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) ще бъдат доставени в Европейския съюз най-рано в средата на следващия месец, въпреки че тя бе одобрена от регулаторния орган на ЕС още вчера, предаде Франс прес.

"Имаме европейско решение, но знаем, че доставки ще има най-рано в средата или в края на април", каза Шпан. "Важно е Европейската комисия, в качеството й на страна, подписала споразумението, да води дискусии с "Джонсън и Джонсън", отбеляза Шпан, без да уточни на какво се дължи бавното започване на доставките.

"Договорът с Джонсън и Джонсън беше подписан през октомври, въпросът е да се разбере какво се е случило", каза германският здравен министър. Той посочи, че 300 милиона евро са били платени предварително, за да може "Джонсън и Джонсън" да увеличи производствения си капацитет.

ЕС подписа договор с компанията за 200 милиона дози ваксина, към който има опция за още 200 милиона допълнителни дози. Вчера "Джонсън и Джонсън" се ангажира да достави до края на годината на съюза 200 милиона дози.

Компанията "АстраЗенека" е намалила прогнозираните доставки на ваксината си срещу COVID-19 за ЕС през първото тримесечие на годината с около 30 милиона дози. Това е една трета от задълженията й по договор и е 25-процентно намаление спрямо обещанията, дадени миналия месец, предаде агенция Ройтерс, като се позова на документ, с който се е запознала.

Това намаляване е още един удар по европейските ваксинационни планове, които вече бяха забавени заради повтарящи се закъснения на доставките и забавяне на самата ваксинационна кампания в някои държави.

Документът на "АстраЗенека", видян от Ройтерс, е бил споделен с европейски представители и датира от 10 март. Той показва, че компанията очаква сега да достави 30,1 милиона дози от ваксината си до края на март и още 20 милиона дози през април.

На 25 февруари шефът на "АстраЗенека" Паскал Сорио заяви пред Европейския парламент, че компанията ще се опита да достави 40 милиона дози до края на март.

Документът показва, че към 24 февруари компанията е оценила доставките си на 34 милиона дози за ЕС в периода януари - март, което е доста под договорената цел от 90 милиона дози.

Новото намаляване последва решението миналата седмица от Италия и от ЕК да блокират доставка на ваксини на "АстраЗенека" от Италия за Австралия.

Говорител на "АстраЗенека" отказа да коментира информацията на Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във