Банкеръ Daily

Свят

Първите доставки по "Северен поток 2" се очакват до края на годината

Строителството на газопровода "Северен поток 2" върви без забавяния и австрийската компания О Ем Ви (OMV) очаква първите доставки на газ по съоръжението до полунощ на 31 декември 2019 година. Това съобщи днес на пресконференция ръководителят на компанията Райнер Зеле на пресконференция.

Райнер Зеле уточни, че  70% от газопровода вече е положен под Балтийско море. "Не се очакват забавяния. Проектът трябва да получи разрешение за строеж само от Дания", допълни той. 

Проектът "Северен поток 2" включва строителството на две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие, по дъното на Балтийско море, до бреговете на Германия. Новият газопровод се предвижда да бъде построен в близост до съществуващия "Северен поток". Завършването на проекта е планирано за края на 2019 г.

В началото на месеца компанията оператор на газопровода „Северен поток 2“ - Nоrd Stream 2 AG оттегли искането си за строителството по основното трасе, минаващо през териториалните води на Дания на юг от остров Борнхолм и се съсредоточи върху северозападният и югоизточният маршрути. Причината е, че повече от две години от момента на подаването на тази заявка бившето правителство на Дания не даде знак, че ще вземе решение“, Изпълнителният директор на компанията Матиас Варниг обяви, че отказът от първия маршрут е трябвало да бъде осъществен и заради необходимостта от защита на Nord Stream, а също така и на „Газпром“ европейските инвеститори от Австрия, Франция, Германия и Нидерландия от рисковете от забавяне и възможни финансови загуби. Според компанията оператор, северозападният и югоизточният маршрут отговарят на екологичните и технически изисквания. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във