Банкеръ Daily

Свят

Първите атомни бомби унищожават японските градове Хирошима и Нагасаки

Макет на атомната бомба, разработена от армията на САЩ, в рамките на Проект "Манхатън". Вероятно името "Дебелака" е в чест на Уинстън Чърчил, макар да има и други варианти.

На днешния ден през 1945 г. японският град Нагасаки - столица и най-големият град в префектура Накасаки, е унищожен от втората атомната бомба с кодово име "Дебелака", хвърлена от американски бомбардировач В-29. 

Три дни по-рано, на 6 август 1945 г., в 8.15 часа първата атомна бомба, наречена "Малчугана", е хвърлена над друг японски град - Хирошима. Експлозията разруши града и отне живота на 140 000 души, повечето от които - цивилни, включително много деца.

"Дебелака" (Fat Man) е кодовото наименование на плутониевата бомба, използвана в атомната бомбардировка над японския град Нагасаки на 9 август 1945 година, в края на Втората световна война. Тя е втората от двете ядрени бомби (другата е "Малчугана", хвърлена на Хирошима), използвани при военни действия и нейното детониране представлява третата сътворена от човека ядрена експлозия. Бомбата е с 6.4 килограмово ядро от плутоний-239, с взривен еквивалент от около 21 килотона тротил, подобна на тази, детонирана месец преди това в Ню Мексико по време на ядрените опити "Тринити".

Атомната бомба е разработена от армията на САЩ, в рамките на Проект "Манхатън".

Вероятно името "Дебелака" е в чест на Уинстън Чърчил, макар да има и други варианти.

Първоначалната цел за бомбардиране е град Кокура, но поради облачност се налага промяна на курса към алтернативната цел - Нагасаки. Бомбата е пусната от B-29, с пилот Чарлс Суийни, като експлозията се случва в 11.02 сутринта на височина 1650 фута. Градът е изравнен със земята, загиват 39 000 души и 25 000 са ранени.

B-29 Superfortress ("Суперкрепост") е американски стратегически бомбардировач, разработен в началото на 40-те години на ХХ век. Счита се за най-добрия бомбардировач, разработен и използван през Втората световна война.

Бомбардировачът получава световна известност, след като през август 1945 г. самолети от този тип участват в атомната бомбардировка на японските градове Хирошима (на 6 август) и Нагасаки (9 август).

Бомбардировачите В-29 Superfortress се използват и по време на Корейската война (1950-1953 г.).

Самолетът е изведен от експлоатация през 60-те години на миналия век, след като от него са построени 3970 бройки. В днешно време от него са запазени над 20 бройки, но само два от тях са годни за летене.

Главен конструктор на американския самолет е Асен Йорданов (Assen "Jerry" Jordanoff; 2 септември 1896 г., София - 19 октомври 1967 г., Ню Йорк) - американски авиоконструктор от български произход, под ръководството на когото са разработени транспортният самолет Douglas DC-3 и тежкият четиримоторен бомбардировач В-29 Superfortress.

Facebook logo
Бъдете с нас и във