Банкеръ Daily

Свят

Първият тенис турнир в Уимбълдън е през 1877 година

Настоящият шампион, от 2019-а, при мъжете Новак Джокович вече се класира за полуфиналите на "Уимбълдън".

На днешния ден през 1877 г. се е провел първият тенис турнир в Уимбълдън, на който победител става англичанинът Спенсър Гор.

Погледът назад показва, че до 1906 г. само британци печелят шампионата "Уимбълдън" - най-старият и престижен турнир по тенис в света.

За първи път той се е състоял във "Всеанглийския клуб по лаун-тенис и крикет" (All England Lawn Tennis and Croquet Club).

Оттогава се провежда всяка година през юни и юли в Уимбълдън, квартал на Лондон. Той е един от четирите турнира по тенис от Големия шлем и е единственият от тях, който се играе на трева. В годишната тенис програма преди него се провеждат Откритото първенство на Австралия и Откритото първенство на Франция, а след него е Откритото първенство на САЩ. 

Шампионатът в Уимбълдън започва шест седмици преди първия понеделник на август и продължава две седмици, освен ако програмата не се е забавила заради дъждовно време. Турнирът включва няколко отделни състезания, провеждани по едно и също време, и в тях участват мъже и жени, както и двойки мъже и жени и смесени двойки.

Турнирът в Уимбълдън, както всяко британско изобретение, си има и своите особености и странности.

Например, тревата на Централния корт (а и на корт №1) не се използва от никой друг през годината, освен от състезателите, участващи в шампионата всяко лято. Но има едно малко изключение. Ако бивш шампион на турнира някога пожелае да играе на централния корт, това не може да му бъде отказано. Останалите кортове в комплекса могат да се използват между май и септември само от членовете на "Всеанглийския клуб по лаун-тенис и крокет".

Победителят в турнира за мъже поединично получава купа, която е изработена и връчена за първи път през 1887 година. На нея е гравирано изречението: "Световен шампион на сингъл".

"Всеанглийският клуб" има изискване всички състезатели в турнира да бъдат облечени в бяло по време на мачовете си. Това изискване довежда до бойкот на турнира от страна на младия Андре Агаси в началото на деветдесетте години на XX век.

По време на мачовете официалните лица на турнира задължително се обръщат към жените-състезателки с "госпожице" или "госпожо" (Miss или Mrs). От друга страна, "господине" никога не се използва при обръщение към мъжете-състезатели.

В миналото е било задължително състезателите да се покланят преди и след мач на членовете на кралското семейство, седящи в Кралската ложа на Централния корт. През 2003 г., обаче, тази традиция е отменена от президента на Всеанглийския клуб - херцогът на Кент. Сега състезателите са задължени да се покланят само ако в ложите седят принцът или принцесата на Уелс. Принц на Уелс е титла, която се дава традиционно на наследника на действащия монарх на Обединеното кралство (и на всички предшествуващи го монархии от XIII век насам). Настоящият, 21-ви по ред принц на Уелс, е Негово кралско височество принц Чарлз, най-възрастният син на  кралица Елизабет Втора.

Не са забравени и гурме любителите. Традиционната закуска за зрителите на турнира са ягодите и сметаната.

 

Турнирът в Уимбълдън беше отменен през 2020 г.

за първи път от Втората световна война насам поради коронавируса и многото жертви.

Така че настоящият шампион, от 2019-а, при мъжете е Новак Джокович (той бе първи и през 2018-а). При жените титлата държи румънката Симона Халеп.

В турнира през тази година световният номер 1 - Новак Джокович, вече се класира за полуфиналите на "Уимбълдън". За място на финала той ще спори с 10-я поставен Денис Шаповалов от Канада, за когото това е дебютен полуфинал в турнирите от Големия шлем.

Осемкратният шампион на Уимбълдън Роджър Федерер обаче отпадна на четвъртфиналите на турнира след като загуби от поляка Хуберт Хуркач.

Носителят на 20 титли от „Големия шлем” Роджър Федерер посочи световния №1 Новак Джокович като фаворит за спечелване на „Уимбълдън”.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във