Банкеръ Daily

Свят

Първият премиер с трета доза ваксина за Ковид е израелският

Израелският премиер Нафтали Бенет получи днес трета доза ваксина срещу КОВИД-19 и насърчи хората в страната да го последват, след като минималната възраст за поставяне на подсилваща доза бе намалена вчера на 40 години с оглед нарастващия брой случаи на коронавирус, предаде Франс прес.

Според канцеларията на 49-годишния министър-председател той е първият държавен ръководител в света, получил подсилваща доза.

"Ако си поставите трета доза, ще можем да избегнем четвърти локдаун", заяви Бенет, преди да го инжектират в държавна болница в град Кфар Саба. "Установихме, че ваксините са много ефикасни, това е сигурно и това е начинът да ликвидираме вируса", каза той.

"Сега сме в разгара на битката, можем да я спечелим всички заедно. Победата е на една ръка разстояние, но все още не сме стигнали до нея", добави израелският премиер.

В Израел през последните дни са регистрирани по около 8000 новозаразени. В страната се поставят почти изцяло само дози от ваксината, разработена от американския фармацевтичен гигант Пфайзер (Pfizer) съвместно с германската компания Бионтех (BioNTech).

В Израел досега са установени общо повече от 970 000 заразени с вируса, над 6700 от които са починали. Повече от 5,4 милиона души - 58 процента от населението, - са ваксинирани с две дози, а близо 1,2 милиона са инжектирани и с трета.

Израел бе сред първите страни, започнали мащабна ваксинация още през декември благодарение на споразумение с Пфайзер, която бързо му достави милиони дози в замяна на данни за действието и ефективността на препарата. Това даде възможност броят на случаите да бъде намален драстично, но през последните седмици заразяванията отново се увеличиха с разпространението на варианта Делта при неваксинирани и при ваксинирани преди повече от шест месеца.

Миналата седмица Израел започна да поставя трета доза на хората, навършили 50 години, независимо че Световната здравна организация призова да се обяви мораториум върху реваксинирането, за да останат повече ваксини за бедните страни, където много малко хора са получили дори първа доза.

Премиерът Нафтали Бенет коментира тогава, че поставянето на тези дози в деветмилионен Израел няма да навреди на световните запаси и по-скоро ще даде възможност да се тества ефикасността на подсилващите дози. Ако ситуацията в страната не се подобри, през септември, когато се честват редица еврейски празници, може да бъде наложен нов локдаун, предупреди Бенет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във