Банкеръ Daily

Свят

Първият персонален компютър е IBM PC

На днешния ден през 1981 г. е показан първият персонален компютър – IBM PC. 

IBM Personal Computer (PC) е първият персонален компютър на IBM. От неговото название по-късно PC става синоним на всички настолни компютри в света.

IBM PC е разработен в Бока Ратон  (Флорида) под ръководството на Дон Естридж.

Това е революционен компютър и по отношение на съставните си части, които могат да бъдат закупени и от външни дистрибутори. Първата машина е демонстрирана на 12 август 1981 г., а масовото производство започва шест месеца по-късно.

Още през първия месец на масовото производство търсенето е огромно и се разпродават над 200 хил. компютъра, което количество първоначално производителите са прогнозирали да достигнат за период от три години.

Филип Доналд Естридж (Philip Donald Estridge) е роден на 23 ини 1937 година в Джаксънвил - най-гъсто населеният град в щата Флорида. Той е известен като Дон Естридж (Don Estridge) и е водещият  разработчик на оригиналния IBM Personal Computer (PC), по-късно е наричан "бащата на IBM PC". Неговите решения в значителна степен са повлияли върху развитието на компютърната индустрия, което пък води до значителен ръст на оборота на пазара на персонални компютри и появата на нови производители на компютри.

Получавайки бакалавърска степен  в областта на електротехниката  в университета на Флорида, Естридж приложил свои знания в армията (при проектирането на радиолокациона система с помощта на електронно-изчислителна машина), в IBM и, след това в НАСА, в центъра за космически полети Годард, докато не пристигнал в Бока Ратон (Южна Флорида), през 1969 година.

Преди да оглави екипа от разработчици на IBM PC, той бил водещият мениджър по разработката на мини компютъра IBM Series/1, но този проект се оказал неуспешен.

Работата на Естридж над IBM PC започнала през 1980 година, след неговото назначение като шеф на подразделението IBM Entry Level Systems (от августа 1983 г. - IBM Entry Systems Division, ESD). Поставена му била задачата да разработи евтин персонален компютър, който би могъл да се конкурира с разработките на Apple Computer, Commodore International и други. Естридж осъзнал, че създаването на рентабилна алтернатива на техните продукти изисква да се използват компаненти на външни разработчици на хардуер и софтуер. Тази стратегия значително се различала от прилагана от  IBM преди него, която разчитала на използването на вътрешни ресурси при разработките.

Конкурентната цена на първия модел IBM PC - IBM PC 5150, в съчетание с репутацията на IBM, донесли високи приходи от продажбите на корпоративни и частни клиенти. Естридж бързо се издигнал по служебната стълбица и през 1984 година достигнал по  длъжността вицепрезидент по производството в IBM, контролирайки производствените процеси по целия свят. 

Естридж (заедно със своята съпруга Мери Ан) загива на 2 август 1985 година на 48-годишни възраст в авиокатастрофа на международното летище Далас/Форт Уерт. Към момента на неговата смърт, в IBM ESD, което разработило IBM PC, PC DOC, PC LAN и TopView, са работили около 10 000 човека, а продадените IBM PC възлизали на над милион.

 

Стив Джобс е предлагал на Естридж  поста на президент на компанията Apple Computer с многомилионна заплата, но Естридж отклонил предложението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във