Банкеръ Daily

Свят

Първи случай на починал пациент след повторно заразяване с Ковид-19

Първи в света смъртен случай след повторно заразяване с коронавирус беше регистриран в Нидерландия, предаде ТАСС, като се позова на информационната агенция Би Ен Оу Нюз.

Става дума за 89-годишна жена, която по-рано била диагностицирана с рак. През юли тя била приета в болница и й бил направен тест за коронавирус, който показал положителен резултат. Пет дни по-късно била изписана, след като симптомите изчезнали.

Два месеца по-късно жената отново постъпила в болница с висока температура и кашлица. Отново й бил направен тест за коронавирус, който показал положителен резултат. На осмия ден състоянието й се влошило, а след две седмици тя починала.

Генетическата последователност на вируса потвърждава становището, че става дума за повторно заразяване.

Има информация, че досега в света са регистрирани 23 случая на повторно заразяване с вируса. Двайсет от пациентите са оздравели, а двама още се лекуват.

Американски учени регистрираха първия документално потвърден случай на бързо повторно заразяване с Ковид-19 на 25-годишен млад пациент от щата Невада в началото на април и в края на май тази година, съобщава научното списание "Лансет".

 

"Досега знаехме малко за това как протича Ковид-19 и как реагира имунитетът спрямо инфекцията. Нашите наблюдения показват, че изкарването на болестта не гарантира 100 процентова защита от повторно заразяване. Разбира се, това е изолиран случай, който може да бъде разглеждан като изключение. Но той говори за това, че всички хора, дори и преболедувалите, трябва да съблюдават мерките за безопасност до появата на ваксините", се казва в статията на "Лансет".

Екипът на доктор Марк Пандори установил, че имунитетът срещу коронавируса може много бързо да изчезне или въобще да не се появи, като изучил заболяването на 25-годишния пациент от Невада. Той бил приет в болница с оплаквания за остро респираторно заболяване.

Около два месеца преди това, през март, той се бил заразил с новия коронавирус и изкарал инфекцията под относително лека форма. В края на април младият мъж оздравял, бил в добра форма до края на м. май. След това се почувствал зле и отново потърсил лекарска помощ. Диагностиката установила повторна зараза с Ковид-19, при това болестта се проявила в много по-тежка форма.

Възползвайки се от това, че лекарите били запазили образци от априлския и майския вируси, д-р Пандори и неговите колеги дешифрирали техните геноми и ги сравнили. Съпоставянето потвърдило, че младият жител на щата всеки път се заразявал с различни версии на SARS-CoV-2. Както отбелязват учените, това е първият документиран случай на толкова бързо повторно заразяване на територията на Северна Америка.

Други четири подобни случая бяха констатирани на територията на Еквадор, Белгия, Нидерландия и Хонконг. Само при един от тях лекарите наблюдавали засилване на симптомите на болестта. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във