Банкеръ Daily

Свят

Първи случай на маймунска шарка в Гърция

Тедрос Аданом Гебрейесус

Грък на възраст 40 години е първият пациент с маймунска шарка. Настанен е в болница и е под наблюдението на лекарите. Няма опасност за живота му, съобщават от Националната организация за обществено здраве.

Пациентът скоро е пътувал в Португалия и се предполага, че там се е заразил. Властите подлагат на тестове и хората, с които е контактувал в Гърция, предаде БНР.

Професор Илиас Мосиалос заяви пред медиите, че няма заплаха за населението и не се очаква маймунската шарка да се превърне в епидемия. Препоръчва се на лицата, които смятат, че са застрашени от заразяване, да се имунизират с действащата ваксина за шарка.

Здравните власти предупреждават и туристите да са внимателни и да спазват препоръчаните от лекарите мерки и срещу Covid-19. Публикуваха списък с островите с по-голяма активност на вируса. Това са Санторини, Миконос и Милос.

Междувременно Световната здравна организация предупреди, че рискът маймунската шарка да се превърне в неендемично заболяване е реален. Организацията обаче не препоръчва масова ваксинация.

Броят на регистрираните случаи на маймунска шарка в страни, които преди не са били засегнати от вируса, е нараснал до над 1000 от май месец насам. Това заяви вчера в Женева ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. До момента няма съобщения за смъртни случаи от огнищата на заболяването, каза Гебрейесус.

Вчера броят на регистрираните в Германия случаи на заразяване нарасна до 113, което е рязко увеличение спрямо предния ден, когато броят на случаите беше 80. Данните бяха публикувани от института "Роберт Кох", който съобщи, че досега всички случаи в Германия са открити при мъже.

Здравната служба на Обединеното кралство съобщи, че в Англия и Шотландия са открити допълнителни случаи на маймунска шарка, с което общият брой на заразените в страната към вторник е 321.

Вирусната инфекция е подобна на едрата шарка. Симптомите включват висока температура, главоболие и кожни обриви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във